Nevà del gener de 1960

 

Hola estimats, després d’unes setmanes de festa nadalenca, tornem a posar-nos en marxa.

Esta primera entrada del 2009 complau a un internauta que em va enviar unes fotos de la nevà de Castalla al gener de 1960. Els vells en els que he parlat diuen que va ser una de les grans nevades que recorden a Castalla. Em contaven afirmacions tan contundents com estes:

" el talló de neu arribava fins als 5 metres per lo menos", "va estar nevant al menos dos dies". "em vaig cansar de llevar neu per a poder entrar a casa, a tot això un fred que es moria, sino sé com em vaig morir de pulmonia".

La naturalesa humana, inconcientment, pel pas de temps tendeix a la exageració quan intenta narrar algun fet passat. (Segur que algú en esta vida ja ho ha fet, doncs imaginat els més vells). Pense que a vegades la dramatització aporta emoció i intriga al relat, però també cal tenir-ho present si ho usem com un testimomi oral. Però a pesar d' això, mirant les fotos no es descabellat creure que la neu podria arribar a eixa altura en alguns llocs.

Respecte a que feia un fred que pelava, segur que era cert, perquè ara mateixa no a nevat però la tramuntana bufa de valent i el fred ens invadix al poble. Per això estes fotos són perfectes per aquesta setmana quan ara mateixa els termòmetres s'acosten als 0 graus. A vore si en un poc de sort cau una nevaeta però que siga xicoteta (no com la de les fotos), perquè com em dia un home major molt fredoler:

“Más vale un humo que escarcha”.

Moltes gràcies


pd. Hi ha més però les posaré en altra ocasió

Salutacions

6 comentaris a “Nevà del gener de 1960”

 1. Molt bo el teu blog, feia falta de veritat.
  les fotografies 1, 4, 8 i 10 coresponen a la “nevada Grossa” de l´any 1926.
  Frederic Cerdà

  Respon
 2. Que xula la foto on ix la casa roja! Estan molt guapes les images. M’agrada molt l’article. A vore si neva ara també….
  Salutacions.

  Anna

  Respon
 3. Vaja recull de fotos!! Al meu poble els vells també cpnten exageracions idèntiques. Clar, un quan era xicotet se’ls imaginava eixint al carrer pel balcó del segó pis…!! jaja

  Respon

Feu un comentari