PUEDO PROMETER, Y PROMETO….
…. així començaven els discursos de Adolfo Suárez per a demanar el vot al seu partit (UCD) a les eleccions de 1977. Suárez, home valent, de vertader talent per a la política, arriscat i sobretot polític comprometut per la millora del seu país, va ser el referent del canvi polític al nostre país. A ell li va tocar capejar el temporal de la transició espanyola: una aposta dura que signifcà el canvi a tots els nivells de la gent d’Espanya. S’abandonava així la llarga nit del Franquisme per endinsar-se en un món totalment nou, en un mar democràtic. Ell fou el president democràctic espanyol al guanyar els comicis de l’any 1977. A ell i a l’ equip, de diverses ideologies, que van treballar per establir la Constitució, els devem que el pròxim 22 de maig pugem anar a votar com a ciutadans lliures però amb deures i obligacions.
Hui a les tertúlies dels nou canals digitals, es parla sempre catàstrofe política. Siga el color que siga, superposen els interessos de Partit, en conte de resoldre de veritat la situació tant lamentable que tenim a Espanya. A este país la classe política ha perdut l’essència del PUEDO PROMETER Y PROMETO.
Ara, aquella apreciable reputació guanyada amb sang a la transició sembla desapareguda: Corrupció, interssos econòmics, manipulació i un llarg etc es manifesten a les mitjans de comunicació tots el dies. Aquell lema Suarià, s’ha transformat en: QUE PUEDO GANAR, SI ENTRO.
Ara la desconfiança amb la politica és un greu problema sociocultural que tenim a Espanya. Molta gent decideix no anar a votar perquè pensen que tot els polítics són iguals. Opine, que sempre hi ha de tot en tots els llocs. Però si es cert que la imatge del polítics esta molta danyada per tots els escàndols que esteem veent dia a dia.
Si voleu, vos convide a participar de un xicotet joc. A partir del diumenge comproveu quants Castelluts/des dels 7.000 censats han anat a votar. Si voleu podem ampliar-ho a nivell de la Comunitat. I encara seria més interessant aquest joc, si els resultats que tenim els pugerem comparar amb comicis anteriors. M’agradaria equivocar-me, però sóc prou pesimista sobre aquest assumpte. Pense que hi haurà un fort decens de la participació ciutadana a les eleccions. En fi, el dia 22 ho sabrem…
Altra característica d’eixes tertúlies, és que hi ha d’aquells que no contents amb la realitat actual, es dediquen a defendre: OTRO TIEMPO PASADO SIEMPRE FUE MEJOR. Que li ho pregunten als Castelluts del segle XIX, on el Turnisme i Caciquisme van fer malbé a la llibertat d’expressió. Quan el pa de cada dia dependia del Senyoret per qui treballaves, la llibertat i la política ja estaven sentenciades. “VOTA A EIXE A PARTIT O S’ACABA LA FAENA”. Eixe bipartidisme va fer molt de mal a la història política d’aquest país.
Voldria vore aquells tertulians d’eixes noves cadenes digitals si visqueren en aquell temps. On estaria eixa llibertat d’expressió que critiquen tan hui en dia? I per cert, durant Franco tot censurat, per supost…
Baix teniu les fotos del lliberals castelluts reunits en el Partit de Baix al segle passat.
Malgrat tota aquesta situació que estem vivint els espanyols, hem de ser concients que per arribar on estem, el poble espanyol va tenir que sofrir una 1 República, 1Guerra Civil i 2 Dictadures (Primo de Rivera i Franco), Turnisme, Casiquisme…, i només en el segle passat.
Hem de saber valorar que no anar a votar suposa un acte de llibertat d’expressió, però també suposa tirar a la brossa anys i anys de sacrificis que s’han fet per obtenir la democràcia. I tot això també implica que nosaltres els ciutadans hem de decidir i hem d’exigir als governants com volem que s’actue al nostre poble, a la nostra regió i al nostre país.
La democràcia no és perfecta. Suárez ja ho deia:
Però és el sistema que tenim. Ni en l’antiga Grècia podiem somiar les lliberats de la democràcia actual. Però de moment l’únic govern que permet la participació del poble en la política és el democràtic. Així que haurem de continuar buscant un nou sistema, si el hi ha.
SORT A TOTS/ES PER A LES PRÒXIMES ELECCIONS.
Salutacions