“MARIA” LA CAMPANA DE L’ERMITA

 
Les campanes de Castalla, es troben recopilades dins del inventari de campanes realitzada per el gremi de campaners de la Catedral de València. Hui, tan sols parlarem de la campana Maria que es troba a l'ermita.La campana es localitza a l'espadanya (coronament superior, per sobre de la teulada, de la façana o d'una qualsevol de les parets d'una església amb un o diversos buits on són col·locades les campanes ) té un diàmetre de 51 cm, i un pes de 77 kg. Aquesta es va crear a l'any 1550 d.c. amb una epigrafia que ens diu: T " + aue maria grasia plena dominus tecû " [mg] (la g invertida - boca per avall) / (Mare de Déu parada), (Sant Miquel) M (creu) MP " ihs mara " [mg] (signe abreviatura en la h de ihs). Per tant té una adscripció cultural al gòtic.

Segons el gremi, la truja de la campana és de ferro de Manclús (empresa fonedora), amb un motor de vol continu i un electromall. També afirmen que "la instal.lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals".

Per últim l'estat de conservació és bo, encara que la batallera fou substituida per un anella atornillada. A més valoren que caldria incoar un expedient per a fer-la BIC, Bé d' Interés Cultural, (màxima categoria de protecció del patrimoni).

Actualment l'ús que se li dona és reduït, la voltejen quan la Verge de la Soledat ix de l'ermita, en concret a les festivitats de Setmana Santa i Festes de Moros i Cristians.

Font i més info: www.campaners.com

Deixa un comentari