Hola totes i a tots, ahir vam obrir el cicle de 2 conferències sobre el centre històric que hem organitzat el col•lectiu Quina Castalla Volem i el blog Castalla en el Record, amb la col•laboració de la Regidoria de Cultura del M.I. Ajuntament de Castalla. El títol de la conferencia d’ahir era ”Protegir el patrimoni arqueòlogic local: el marc legal i administratiu”, que tractava com conservar el patrimoni arqueòlogic a un centre històric usant la legislació existent, ja que hi ha mecanismes legislatius que la gran majoria de la gent desconeixem, i que devem almenys tenir-los present en la defensa del patrimoni.
Des de les nostres postures també ens interessava difondre que a banda de les cases que cauen en el Centre, existeix un altre patrimoni, que és l’arqueòlogic que està al subsòl i que a Castalla de moment no està protegit.
Per això li vam plantejar el tema a Juan Carlos Márquez Villora, perquè com a tècnic de patrimoni ens interessava la seua opinió i les aportacions que ens puga fer des de la seua experiència d’arqueòleg municipal.
Pense que la intervenció ens va ilustrar de manera brillant sobre un patrimoni molt desconegut però sí protegit per la llei. Tots sabem que parlar de la lleis un divendres per la nit és un tema un tant àrid, però amb el seu dinamisme, el confereciant ens va fer referència a la amplia legislació.
Destacar que és va parlar de dos figures de protecció que recull la llei: una és el BIC (bé d’interés cultural) que a Castalla és el castell. I la segon és el Bé de Rellevància Local, que a partir de la informació del Diari de Castalla, esta setamana s’han declarat amb esta protecció el Convent l’esglèsia.
Per acabar, des de Castalla en el Record, volia agrair a tots els assitents la seua presència ahir a la Casa de la Cultura, per l’interés mostrat en la conservació del nostre patrimoni.
El pròxim dimarts tendrem una nova cita amb Juan Manuel Davila ” Centres històrics: Entre la renovació i la recuperació” a les 20 30 en la Casa de la Cultura.
Salutacions