GENT DE LA FOIA I ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZI

 
Hola estimats, hui parlaré sobre aquells espanyols deportats als camps de concentració nazi. Un tema molt delicat, inclòs per als nostres dies.
El Ministeri de Cultura ha creat un nou projecte digital que recull en un base de dades la informació d'aquelles persones que van ser deportades durant els anys 1940-45 a camps de concentració nazi. Este document tant interessant funciona vía on-line i el podeu consultar ací:
Espanyols deportats a camps de concentració
Esta base de dades ens dona informació de més de 8.000 persones que va ser deportades. L'estudi el van realitzar Benito Bermejo i Sandra Checa després de molt temps investigant en arxius nacionals i internacionals. Els seus resultats es van publicar al llibre Españoles deportados a los campos nazis (1940-1945), editat pel Ministeri de Cultura en 2006. Aleshores tota eixa informació es va digitalitzar en un catàleg que es pot consultar online.


Buscant en la base de dades vaig trobar referències de gent de la Foia de Castalla que van acabar en aquestos llocs tant infernals. Per això vos he fet una relació d'aquelles persones ordenada per pobles de la Foia i que vos adjunte baix. De totes formes si entreu a este web i clickeu sobre cada nom, la base ens ofereix informació adicional sobre la persona seleccionada. Tal informació correspont al nom del camp de concentració on va estar, duració, pressó, deportació... Una informació realment dura.

Nom Població Estat Data
BERNABEU PÉREZ, Victoriano Castalla Mort 01/09/1941
JORDÁ RICO, Leopoldo Castalla Mort 27/04/1942
SEMPERE PÉREZ, Juan Castalla Alliberat 03/05/1945
VICENT BERENGUER, Fernando Onil Mort 01/06/1941
PÉREZ PASTOR, Ángel Ibi Alliberat 01/05/1945
PINA PÉREZ, Antonio Ibi Mort 08/12/1941
MORATO FELIÚ, Emilio Tibi Mort 02/09/1941

Esta documentació susposa un escaló de coneixement més sobre la història d'Espanya i la seua relació en la Segona Guerra Mundial. Tot i que Espanya no va jugar cap paper important ja que ni hi va participar a la guerra, el règim totalitari de Franco es va acostar a posicions feixistes i nazis perquè compartia part de la ideològia. Bona mostra de esta situació és aquest document que vincula el projecte Hitlerià amb l'Espanya Franquista. Aquella política ens va afectar també ací a la Foia i el resultat foren 7 víctimes que patiren els abusos nazis.
Tota una barbaritat que hem d'aprendre perquè no torne a passar.

Salutacions

Deixa un comentari