Repensar sobre la Guerra Civil

 

xarrada guerra civil institut castalla

Com era d'esperar el professor Santacreu de la universitat d'Alacant no ha decebut en la presentació del llibre:

"UNA PRESÓ AMB VISTES AL MAR. EL DRAMA DEL PORT D'ALACANT, MARÇ DE 1939"

El gran estudi que abasta el llibre pretén respondre a la pregunta del per què es va arribar a la situació tràgica del Port d'Alacant durant els últims dies de la Guerra Civil. Per a respondre esta qüestió els diferents articles, escrit per diferents autors, que composen el llibre aborden estudis rigorosos, testimonis fidels i aportació de documents inèdits.
Amb tot això damunt de la taula, Santacreu plantejava la idea de Repensar sobre la guerra civil, ja que les noves informacions que hi ha actualment conviden a una revisió estructural del origen i desenvolupament de la Guerra. A més a més, l'autor comentava que amb aquest llibre es recorda la memòria de totes aquelles persones que es quedaren al port esperant als vaixells que els portaren a l'exili i que finalment no ho van aconseguir. Aquest projecte també vol desmentir tota propaganda que va fer el règim franquista, a través dels mitjans de comunicació, ja que amagà el tràgic succés que es va produir el 31 de marc al 1 d'abril de 1939. Als documentals del que seria el Nodo no va aparèixer cap imatge al respecte.

Per últim Santacreu ha exposat que el 99% de la bibliografia sobre la guerra civil, tracta la ocupació de Madrid (28 de març), com el fi de la guerra, però què va passar fins el dia 1 d'abril quan Franco va fer públic el seu famós comunicat del final de la guerra? Què va passar durant eixos dies al Port d'Alacant? Sembla que els autors hagen oblidat que l'últim reducte republicà a la Península Ibèrica fou Alacant que va caure el 1 d'abril.


Per a finalitzar el professor de la UA, ha contestat a la pregunta referida als aeròdroms com una forma també de marxar a l'exili, però que en tot cas, fou una solució que tenia un alt cost i que va ser utilitzada per poca gent.

Ara ja tans sols ens queda llegir el llibre per descobrir el fruit del treball científic-històric, però estic conveçut que no decebrà en absolut a tots aquells que els agrade la història.
Pense que amb aquesta publicació s'ha fet un acte de honradesa i de memòria a aquelles persones que patiren durant els últims dies de la República l'adversitat i la desgràcia al Port d'Alacant

Salutacions

Feu un comentari