L’escola a la IIª república

 

Estimats veïns:

Ací deixe unes imatges d'uns quaderns que pertanyen a Juan Blanco Cambrils, són de quan ell tenia 9 i 10 anys, un de 1935 i altre de 1936, anava al grup escolar de Castalla per donar matèries com geografia, història, matemàtiques (problemes, geometria...) exercicis de redacció, dictats, gramàtica...

escola II republica castalla 3
Transcripció del text:

Socorro de los heridos

Es una labor de las más grandes de la Humanidad socorrer a nuestros semejantes que se encuentran necesitados en la actual guerra civil que atravesa España. Los que no sentimos los peligros de la vida de campaña y estamos en la retaguardia defendiendo nuestras vidas por los que luchan en el frente, debemos socorrer especialmente a aquellos más necesitados que son los heridos en el campo de la lucha.
El grado 3º del Grupo Escolar de Castalla va a demostrar la nobleza de corazón de sus componentesrecaudando a medida de sus pobres recursos de hijos humildes una cantidad que será entregada para curar los dolores y las heridas de nuestros compatriotas heridos en defensa de nuestros hogares, de nuestras libertades y de nuestra patria.
(segona foto): Por aclaración entre todos los compañeros en su humanitaria obra, nuestro compañero Francisco Mira Vidal llevará muy ............ la contabilidad de nuestras recolecciones.

Viva La República
Viva nuestros heroicos compatriotas que luchan en el frente

Aquest és un text dictat a l'escola al octubre de 1936 per xiquets, els quals passaren de cridar a favor de la república a cantar el cara al sol tots els matins a primera hora en un tres i no res, és lògic, ja que parlem de xiquets de 10 anys sense cap idea política.

6 comentaris a “L’escola a la IIª república”

  1. Molt bo i molt interesant l´article, David. I en quant al bloc, enhorabona a tots els que hi participeu. És admirable el que feu per recordar el que hem sigut i el que a sigut el nostre poblet.

    Respon

Feu un comentari