Per què no recuperar els ninots de mitjan quaresma?

 

Què eren els Ninots de mitjan quaresma?
Aquestos Ninots representaven figures humanes i estaven realitzats amb fusta, draps i roba vella, palla, paper... en definitiva el primer que trobaven a casa i que no gastaven.
Els Ninots representaven una forma de crítica davant un esdeveniment o fet puntual en el poble, o inclòs de quasevol altre lloc. A més sempre anaven acompanyats d' una espècie de comentari satíric, sarcàstic i humorístic, com els que trobem als blogs actuals(guardant les distàncies, clar).

La tradició ens parla que aquestos Ninots es penjaven dels balcons i finestres de les cases, en el període de mitjan Quaresma, com un element d'expressió personal o opinió col·lectiva.

Ja fa uns anys va haver intent de recuperació per part del Centre Cultural Castellut, però va acabar novament perdent-se. En l'actualitat, poca gent sap que van existir aquestos tipus d'actes, per això volia refrescar als majors i donar a conèixer als joves, el paper que van desenvolupar aquestos ninots a Castalla.

Per a concloure m'agradaria destacar que a pesar que a Castalla s'perdut aquesta tradició, en Agost, poble veí, encara es manten. L'ajuntament d'Agost convoca cada any un concurs, i otorga un premi al millor Ninot. També a Concentaina existeix, segons el video de Rubén d'Alcoi:

Em pregunte jo, es podria fer ací també?
Deixa un comentari