Sant Blai i Castalla

 

sant blai castalla
En la tradició cristiana la festivitat de Sant Blai sempre ha sigut conmemorada el 3 de febrer (després de la Candelària). El mite ens diu que aquest Sant va nàixer a Sebaste (actual Turquia) al finals del segle III d.c.. Allí va exercir com a metge, fins que es va proclamar bisbe d'aquella regió, i així dedicà la seua vida al cristianisme. Fou considerat dins de la religió com una figura molt importat perquè segons la llegenda podiar sanar a la gent, ja que tenia un don diví. D'aquesta forma, gran part de la seua vida la destinà a guarir i atendre a la gent.
Posteriorment per la llei de persecució als cristians de Dioclesià, les tropes romanes l' arrestaren i el translladaren a la presó. Allí fou torturat perquè desmentira la seu Fe, cosa que no va confesar. Per aquest motiu a l'any 316 el condemnaren a morir decapitat. Amb tot això es va convertir en un dels últims màrtirs del cristianisme recent.

El cas, és que Sant Blai ha arribat als nostres dies com el protector de les malalaties de la gola, sobre tot perquè en vida, va salvar un xiquet que es va ennuegar amb una espina de peix.
Aquesta acció comportà dos mils anys després que a Castalla, -i a molts altres llocs-, cada 3 de febrer es vaja a misa a beneir els típics "rollos". Amb aquesta bendicció és preten recordar aquell acte piadós. Per això a través del simbolisme de menjar-se un rollo consagrat, les goles dels creients estaran protegides i sanes, ja que Sant Blai les cuidarà i les preservarà d'alguna possible malaltia.

Dia de Sant Blai Anys 50 a l'església de Castalla

Per acabar destacar que la festivitat de San Blai també es pot observar al nostre refraner. Hi ha refranys que fan referència a moltes i diverses situacions d'aquest esdeveniment. Vos deixes unes quantes:

Sant Blai gloriós deixa'm el xiquet i emporta't la tos.
San Blai passat, Nadal acabat.
Sant Blai mullat, cigonyes aviat.
Sant Blai eixut, cigonyes no han vingut.
Por San Blas tus ajos sembrarás.
Si llueve por San Blas, el último día de frío será.
San Blas nevado, invierno acabado.
San Blas sereno, busca leña y haz brasero.
Cuando por San Blas helará, 30 días más el invierno se alargará.
Por San Blas ajete, mete uno y sacarás siete.
Si hiela por San Blas, treinta días más.

Si algú coneix més refranys pot escriu-los als comentaris.

Espere que disfruteu del "rollo beneït", però aneu en conte en no ennuegar-se, per si les mosques...

Salutacions

2 comentaris a “Sant Blai i Castalla”

Feu un comentari