QUINA ILLA VOLEM?

 
Ahir vaig fer una ullada al nostre blog amic Quina Castalla volem?. Al igual que ells, jo també em plantege per què al Centre Històric les cases continuen caent-se o demolint-se sense que l'ajuntament sàpia com i de quina manera s'ha d'actuar. Jo pensava que esta situació s'havia superat després de les movilitzacions culturals que van promoure els nostres amics, com les diverses confèrencies d'especialistes en la màteria, i l'oferiment de suport tècnic i qualificat a l'hora de desenvolupar un Pla Integral. I sobre tot per la promesa política que va fer l'alcalde al plenari de l'1 d'0ctubre del 2007, on anuncià que el Pla ja estava en procés de creació i que prompte es posaria en marxa.

Els anys van passant, i els edificicis al Centre va desapareixent. Encara me'n recorde de l'antic ajuntament amb la finestra gòtica. D'allí no es va conservar res que jo sàpia. Ara és un bonic parc de formigó. Almenys em puc sentir agraciat perquè l'actual govern ha decidit no fer-ne més.
Però jo em plantege, és millor fer cases de protecció oficial? Per a mi, per als especialistes i per al Centre construir cases és igual d'amenaçador si no es produeix correctament.
Esta situació es pot canviar, començant amb la creació i aplicació d' un pla que regulara no sols les activitats constructives sino que també s'encarregara de la protecció i preservació de l'entramat urbanístic. No vaig a posar exemples i casos de com es podria millorar perquè ja els van recollir en un manisfest al blog Quina Castalla volem?.

A banda d'això seria més que necessari crear un Servici Municipal d'Arqueologia que actuara al centre, el qual desenvoluparia tasques d' estudi arqueològic i excavació, contemplades a la Llei de Patrimoni Valencià de 1998. Però el problema és que l'ajuntament no està massa per la labor, ja que això suposaria invertir uns diners. (I com estem en crisi doncs no hi ha, no?)

Al cap i a la fi, el que s'ha de fer és trobar un equilibri patrimonial dins del Centre Històric.

Ací teniu les fotos de la demolició del Racó de les Penyetes que vaig fer durant la meua última visita al Centre Històric en desembre del 2008.Cada vegada està pitjor. Cada vegada que puge observe que algun vestigi de la història del poble desapareix (de l'últim que em vaig adonar,va ser del retable ceràmic de Santo Tomás de Villanueva en la seua plaça. Em queda l'esperança que l'agafara algú per conservar-lo i guardar-lo, perquè si no ja l'haurem de vore en fotos). I és per això que cada vegada que baixe em senc més decebut. Per tant torne a repetir, crec que ja va sent hora d'encontrar un equilibri patrimonial al Centre Històric. Volem un Pla Integral ja.

Com autor de Castalla en el Record, manifeste el meu suport al col·lectiu Quina Castalla Volem en aquest tema del Centre Històric. I si puc ajudar des de la meua breu experiència arqueològica o a través del blog, doncs ho faré.

Hui signaré doble

J. Carlos

Deixa un comentari